Hva er en fiberutstilling?

En fiberutstilling er en konkurranse der deltakerne sender inn den avklipte fellen (fiberen, ullen) fra alpakkaen.

Fellen er den delen av kroppen med mest overflate, det vil si rygg, side, litt opp på nakken og litt ned på lår. Kort fortalt.

Litt mer komplisert er det, for har du en alpakka med meget høy kvalitet på fiberen vil større del av dyret være god nok for konkurransen.

Fellen blir så vurdert etter et sett regler og kriterier, og dommer gir poeng på ulike egenskaper.

Den fellen med mest poeng blir Supreme Champion (Best In Show), og det deles ut andre premieringer underveis som Champion i ulike klasser, Dommers Favoritt, med mer.

Videoen nederst på siden viser hva dommeren ser etter på utstillingen.

Utstillerinfo

Informasjon til utstillere på Alpakkafest 2022.

Detaljer legges ut fortløpende, ukentlig. Sjekk denne siden jevnlig for oppdateringer.

NB: Feller som også deltar på fiberutstillingen til foreningen (helga før) sendes automatisk til denne utstillingen!

Til orientering: Vi tar i mot feller fra tidligere år, gitt Koronasituasjonen og få utstillinger i perioden. Husk at feller som har vært lagret over tid bør ha vært pakket i lufttett pose, ellers tørker de ut.

Fiberutstillingen på Alpakkafest 2022 vil benytte reviderte utstillingsregler, hvor poengkort og vekt/finhet-matrisen fra Australia blir benyttet. Det betyr at vi kommer til å bruke et oppdatert regelverk, som i hovedsak sørger for å ta hensyn til at finere fiber er lettere enn grovere og dermed gir mer poeng til finere fiber enn tidligere regler. Med dagens/tidligere regelverk så man at ofte sto og falt vinnerne på vektpoeng alene, da disse poengene utgjorde altfor stor forskjell for totalsum poeng.

Fiberutstillingen blir gjennomført med alderschampionat («age championship»), med fargechampionat som tillegg. Det betyr at klasseinndelingene starter med juniorer og avslutter med seniorer, med hver sin farge. I tillegg deles championater ut pr. fargeklasse. Supreme Champion (alder) blir automatisk fargechampion i sin fargeklasse

Se bilder under for dommerkort og vekt/mikron-matrise som er vil bli benyttet. Klikk på bildene for å se full størrelse.

Pr. sommeren 2022 er de offisielle utstillingsreglene i Norge under revisjon. De oppdaterte reglene blir lagt ut på Alpakkaforeningens hjemmeside når revisjonen er gjennomført, og lenket til her. Etter alt å dømme blir reglene vedtatt på årsmøtet 2022 (våren 2023) og dermed ikke offisielle før da – Alpakkafest 2022 kommer til å benytte de foreslåtte reglene, som blir lagt ut her i god tid før utstillingen.

Premier

I alle klasser deles ut 1. til 6. premie (eller det antallet alpakkaer som står i ringen)

Dersom dommeren mener at kvaliteten for 1. premie ikke er tilstede i ringen, kan den beste starte på 2. premie.

På Fiberutstillingen deles følgende championat ut:

 • Champion Junior + Res Ch
 • Champion Ungdyr + Res Ch
 • Champion Voksen + Res Ch
 • Champion Senior + Res Ch
 • Champion Grå + Res Ch
 • Champion Svart + Res Ch
 • Champion Brun + Res Ch
 • Champion Fawn + Res Ch
 • Champion Lys + Res Ch
 • Champion Hvit + Res Ch

 

I tillegg deles ut følgende premier:

 • Supreme Champion («Best In Show»)
 • Dommers Favoritt
 • Beste Norskavlede (norskfødte foreldre)

Klargjøring og innsending

Feller skirtes (renses) og rulles i fiberduk. Alternativt leveres fellene i plastsekker, bruk da i så fall antistatiske plastsekker.

Se video under for hvordan skirte en alpakkafell.

Fiberduken kan for eksempel være denne fra Felleskjøpet.

Feller som også deltar på foreningen sin fiberutstilling i Stavanger (helga før), blir automatisk fraktet til Alpakkafest 2022!

Feller som ikke deltar på foreningen sin fiberutstilling må sendes eller leveres innen 12. oktober til:

Bjørn Brændshøi
Bingenveien 35
1923 Sørum
Tlf. 41300878
Epost: bjornbra@gmail.com

 

Etter utstillingen hentes fellene på adressen over eller vi kan sende i retur pr. post for eiers kostnad. Sørg for å pakke i gjenbrukbar kartong/eske og om mulig vedlegg frankert returlapp.