Velkommen til FiberExpo 2021, en fiberutstilling hvor den avklipte fellen (ullen) til alpakkaen vurderes, kåres og bedømmes.

Utstillingen foregår i Sørumsand (Viken) helgen 30.juli – 1.august 2021.

Fiberutstillingen er en konkurranse mellom alpakkaeiere/-oppdrettere, hvor fellene blir bedømt og gitt poeng etter gitte vurderingsregler og poengsystem. Fellene med høyest poengsum vinner sin klasse og blir champion i klassen. Fellen med høyest poengsum av alle kåres til Supreme Champion (Best in Show). I tillegg vil dommeren få mulighet til å gi Honorable Mentions til feller han mener har meget god kvalitet, men mangler det lille ekstra. I tillegg får dommeren velge én Dommerens Favoritt – hans personlige utvalgte fell uavhengig av poengsystem og regler.

Alpakkaer klippes årlig, og har en av verdens mest luksuriøse ullsorter. For å drive godt avlsarbeid er man avhengig å vite så mye man kan om egne dyr; hvilke gode kvaliteter har de, hva kan bli bedre og hva mangler de.

På fiberutstillingen får alpakkaeieren verdifull tilbakemelding på kvaliteten på fiberen til egne dyr, gitt av en internasjonal alpakkadommer som vurderer fellene for hånd. Dommeren har gått gjennom et omfattende opplæringsprogram for alpakkadommere, og det finnes kun en håndfull alpakkadommere i verden.

FiberExpo er en kompletterende utstilling til hovedutstillingen, som arrangeres av Den Norske Alpakkaforening, og gir alpakkaeiere og -oppdrettere en ny og ekstra mulighet til å få sine alpakkaers fiber vurdert.

FiberExpo arrangeres av alpakkaoppdretterne Bjørn Brændshøi og Alexandra Martinsen, sammen med Den Norske Alpakkaforening.

FiberExpo støttes av følgende sponsorer.

Les mer om arrangøren.

Fiberutstilling


Ullen til alpakkaen blir ofte referert til som fiber, heller enn ull. Det er fordi en alpakka er en dyktig ullprodusent, og oppdrettere/eiere er veldig opptatt av de individuelle fibrenes egenskaper for å avle frem så fine fibre som mulig.

Disse egenskapene som fibrene har, er det som utgjør den fantastiske kvaliteten som alpakkaull har. Myk, varm, kløfri, allergivennlig og glansfull – for å nevne noen.

Fiberutstillingen er en konkurranse for alpakkaoppdrettere og -eiere, hvor fiberens egenskaper vurderes for hvert enkelt dyr.

Tilbakemeldingene man får på egne feller er svært nyttig i arbeidet man gjør med avl og oppdrett. Alpakka er relativt nytt i Norge (ca. 16 år siden de første kom hit), og vi er således temmelig nybegynnere når det gjelder å vurdere egne avlsdyr og deres kvaliteter. Vi trenger derfor alle tilbakemeldinger, fra fagfolk, vi kan få.

Fiberutstillinger har en lav terskel for deltakelse, og hver enkelt oppdretter trenger ikke investere mye tid eller penger for å få verdifull kunnskap om egne dyr, gitt av en svært dyktig alpakkadommer som vurderer mange individuelle egenskaper til fellene fra ens egne alpakkaer.

Alpakkaer klippes årlig, og de som ønsker å delta på utstillingen må sortere og rense fellene fra de dyrene de ønsker å stille på utstillingen.

Prosessen med å sortere og rense fellene heter på engelsk «skirting» og det finnes mye informasjon og videoer på nett som viser hvordan man gjør det.

Fellene blir vurdert etter et sett regler for fiberutstillinger utarbeidet av Den Norske Alpakkaforening. Les mer om regler og premieringer her.

Vurderingen av fellene gjøres av en dommer som har gjennomgått en omfattende sertifisering og utdanning.

Det finnes ingen dommer i Norge (eller Skandinavia), det er faktisk kun et fåtall i hele Europa. I USA, Australia og Peru finner man noen flere, men allikevel er det ikke så mange totalt sett.

Vi er derfor avhengig av å invitere en ekstern dommer til Norge, som kommer hit for å vurdere fellene til de norske alpakkaene.

Årets dommer er en av de yngste og mest fremoverlente i verden, Robin Näsemann. Robin kommer fra Tyskland, hvor han driver en alpakkagård sammen med familien. Han er og produktutvikler av alpakkaprodukter, og ikke minst har han dømt på alle verdens største alpakkautstillinger.

Robin var i Norge i 2018 og dømte fiberutstillingen til alpakkaforeningen. Vi har valgt å invitere han igjen fordi han er en av de dyktigste og tydeligste alpakkadommerne vi vet om.

Robin er veldig tydelig i sin tale, som foregår på klokkeklar engelsk, og ønsker alltid nysgjerrige deltakere velkommen til å stille spørsmål underveis.


Påmeldingsfrist: 25. juli 2021

Fellene må være oss i hende innen 25. juli!


Gjennomføring og regler

Klikk her for å lese om regler, premiering og gjennomføringen av fiberutstillingen.

Vel møtt!